
Nonviolent Communication
Nonviolent Communication (NVC) kan beskrivas som ett språk med medkänsla. Det är ett användbart och effektivt förhållningssätt och kommunikationsverktyg för att stärka empati och ömsesidig respekt som är applicerbart i alla relationer på och utanför arbetet. Genom NVC kan vi öka vår medvetenhet så att vi kan ta ansvar för våra reaktioner och fördjupa kontakten med oss själva och andra. Vi kan förändra våra vanemässiga beteenden, utveckla vår förmåga till empati och ärlighet vilket kan bidra till bättre relationer och stärkt psykologisk trygghet i våra arbetsgrupper.
Uttrycka sig själv och förstå andra
- Fyra komponenter
-
Den första komponenten är observationen, vad någon gör eller säger. Här vill vi skapa en gemensam bild av vad som hänt, utan att tolka eller bedöma situationen. Vi vill beskriva den rena observationen, något som skulle kunna filmas av en kamera. Vi vill tydligt urskilja det som är våra bedömningar av situationen och bara benämna det som faktiskt hänt.
-
I varje given kommunikationssituation har vi en observation som stimulerar en fysisk reaktion i vår kropp – en känsla. Många är inte tränade att uppmärksamma och sätta ord på sina känslor så det i sig kan vara ett utforskande. Det är viktigt att här urskilja vad som är faktiska känslor och vad som är tankar ihopblandade med känslor. Många är lärda att lägga ansvaret för sina känslor utanför sig själv och då är det lätt att välja ord som att jag känner mig överkörd, utnyttjad eller manipulerad vilket kan leda till att den vi kommunicerar med hör kritik istället för vad vi känner. Vill vi skapa de bästa förutsättningarna för kontakt vill vi välja ord för våra känslor som inte implicerar att det är någons agerande som fått oss att känna som vi gör. Vi vill också undvika meningar som börjar med ”Det känns som att du…” då detta oftast tar oss till vad vi tänker att den andre gjort, vilket återigen kan bidra till skuld hos den andre istället för att vi berättar vad vi känner.
Nonviolent Communication, som utvecklades av den amerikanska psykologen Marshall B Rosenberg, är ett kommunikationsverktyg och ett synsätt på människan. Centralt är antagandet att alla människor har allmänmänskliga behov som är ursprunget till våra handlingar. Förhållningssättet i NVC bygger på några enkla steg som hjälper oss att vara i kontakt med empati som vi många gånger saknar, speciellt i pressade situationer, både för oss själva och andra. Genom observationer konstaterade Rosenberg att många människor har svårt att uttrycka sina behov och att människor istället har lärt sig att kritisera, kränka och att kommunicera på ett sådant sätt som skapar distans mellan människor. De fyra komponenterna kan användas både när jag vill uttrycka mig själv och när jag vill lyssna och förstå andra.
De fyra komponenterna som NVC föreslår att vi har med i all kommunikation är observation, känsla, behov och önskemål.
-
I NVC kopplar vi våra känslor direkt till våra behov. Känslorna är signaler som vill uppmärksamma oss på att våra behov är tillgodosedda eller inte. Exempelvis om jag känner mig hungrig har jag behov av näring, är jag trött har jag behov av vila eller känner jag mig glad för att mitt behov av gemenskap är tillgodosett. Dessa behov delar vi med alla andra och olika behov är viktiga för oss i olika situationer och i olika relationer. Här är det viktigt att inte blanda ihop våra behov med våra strategier. Behoven är inte kopplade till en specifik person, plats eller handling utan kan tillgodoses på en mängd olika sätt. Om jag exempelvis har ett behov av respekt innebär inte det att just du måste agera på ett specifikt sätt utan jag kan tillgodose mitt behov på massor av olika sätt, exempelvis genom att be dig lägga undan telefonen eller se på mig när jag pratar.
-
Den fjärde komponenten är önskemålet, det som berättar vad vi vill i varje given stund. Ibland kanske vi bara vill ha kontakt och kan då be den andra återge vad de hört oss säga eller fråga hur det är för dem att höra det vi just delat. I andra situationer kanske vi vill be om en handling, en kram eller ett glas vatten. Här är det viktigt att vara klar över att ett önskemål kan besvaras med ett ja eller ett nej. Vi vill göra vad vi kan för att människor ska agera utifrån sin egna fria vilja och inte ställa krav som leder till antingen belöning eller bestraffning beroende på hur de svarar.
Nyckelskillnader
För att tydliggöra komponenterna kan det vara bra att visualisera det med hjälp av dessa nyckelskillnader. Nyckelskillnader inom NVC grundas på vad det är som jag egentligen fokuserar på:
Bedömning
Observation
Tanke
Känsla
Strategi
Behov
Krav
Önskemål
Kontra
Kontra
Kontra
Kontra
Ärlighet och empati
I varje given kommunikationssituation där vi vill bidra till kontakt kan vi använda NVC för att uttrycka ärlighet eller lyssna med empati.
-
Observation: När du ser/hör…
Känsla: … känner du….?
Behov: …. för att du behöver…?
Önskemål: … och du skulle önska…?
-
Observation: När jag ser/hör…
Känsla: … känner jag…
Behov: … för att jag behöver…
Önskemål: … och jag skulle önska…
Trafikljusmodellen
Irritation och frustration hör till vardagen – därför behövs en plats där gruppen kan ta upp det som skaver. Utan det riskerar missnöje att spridas som gnäll eller ryktesspridning, vilket kan leda till allvarligare konflikter och sämre arbetsmiljö.
Trafikljusmodellen ger en tydlig mötesstruktur för att fånga upp tidiga signaler och bör ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ladda ned materialet via knappen nedan.