Grupputveckling för chefer och ledare

Att leda en grupp är mer än att fördela uppgifter och följa upp resultat. Det handlar om att förstå hur grupper fungerar. Varför vissa team presterar, medan andra fastnar i missförstånd, informellt ledarskap eller bristande ansvarstagande. Den här utbildningen ger era chefer en forskningsbaserad grund i grupputveckling med praktiska verktyg för att läsa av, stötta och driva grupper framåt.

Du som chef och ledare får en fördjupad kunskap om Susan Wheelans forskning och IMGD-modell (Integrated Model of Group Development). Modellen sammanfattar decennier av forskning kring gruppers utveckling och belyser vad grupper behöver i olika faser – samt hur ledare kan stötta utvecklingen från beroende och otrygghet till självständighet och produktivitet. Vi varvar teori med praktiska övningar och diskussioner som gör att deltagarna direkt kan relatera innehållet till sina egna grupper och sitt eget ledarskap.

Utbildningen är interaktiv och syftar inte bara till att ge nya insikter om gruppdynamik utan också att hjälpa dig som chef och ledare att få syn på i vilka faser du kan behöva utvecklas för att bättre kunna stötta dina team.

Skapa effektiva team 

Intresserad av utbildningen?
Skicka en intresseanmälan så hör vi av oss inom kort.

Utbildningens innehåll – från förståelse till praktisk handling

Utbildningen ger dig som chef och ledare både insikter och konkreta verktyg för att förstå och påverka de processer som pågår i alla grupper, med stöd i Susan Wheelans forskningsbaserade IMGD-modell. Vi går igenom gruppens naturliga utveckling och lär oss känna igen kännetecknen i de olika faserna: från den försiktiga artigheten i fasen för tillhörighet och trygghet, via den energikrävande oppositionen och frigörelsen från ledaren, till de mer självgående faserna med tydliga mål, roller och hög produktivitet. Tillsammans utforskar vi också den femte fasen – upplösningen – som ofta uppstår i projekt- eller tidsbegränsade grupper.

  • Gruppers utveckling och de fem faserna: En grundlig genomgång av Susan Wheelans modell för grupputveckling.

  • Ledarskapet i de olika faserna: Vi tydliggör vad du som chef eller ledare kan göra för att stötta gruppen i varje fas.

  • Verktyg för att möta fas 2, opposition och konflikt, utan att fastna i individfokus eller destruktiva personfrågor

  • Kunskap om hur ni kan mäta var gruppen befinner sig och använda det som grund för ledarskap och utvecklingsinsatser

Utbildningen varvar teori med praktiska exempel, reflektion och diskussion utifrån case och övningar. Vi anpassar alltid innehållet efter era behov, så att det blir relevant oavsett om ni leder nya grupper, etablerade team eller grupper som kört fast. Syftet är att ge dig som chef och ledare både förståelse och trygghet i din roll, så att du kan bidra till effektiva, välmående team som når era gemensamma mål.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har era chefer och ledare fått med sig både fördjupad kunskap och praktiska verktyg som gör skillnad i vardagen. De har lärt sig att känna igen var deras grupper befinner sig i sin utveckling och vad som behöver göras för att stötta gruppen vidare. Genom diskussioner, reflektion och arbete med egna case har de också fått syn på i vilka faser de själva kan behöva växla sitt ledarskap. Från att vara tydlig och styrande till mer coachande och tillitsbyggande.

Deltagarna har fått en förståelse för varför vissa grupper fastnar i otydlighet eller konflikter och hur det går att arbeta konstruktivt med opposition och motstånd. De har också fått insikter i hur subgrupper kan användas på ett sätt som stärker snarare än splittrar, och hur man som ledare kan lägga fokus på uppgiften och målet utan att tappa bort individernas behov och känslor.

Utbildningen ger ett gemensamt språk kring grupputveckling som gör det lättare att samarbeta och följa upp både inom ledningsgrupper och mellan chefer och HR. Den skapar trygghet i att kunna läsa av signaler i gruppen, förstå dynamiken bakom beteenden och agera proaktivt för att bygga starkare, mer självgående och högpresterande team.

Utbildare

  • Anne-Lee Mellström

    Anne-Lee Mellström är konsult och utbildare med över 20 års erfarenhet av konflikthantering, medling och grupputveckling. Hon har ett särskilt fokus på kommunikation och arbetsmiljö, och håller bland annat Medlingscentrums utbildning i feedback. Med sin lugna närvaro och breda erfarenhet skapar hon trygghet och tydlighet i lärandet.

  • Annika Thomsson

    Annika Thomsson är ansvarig för kvalitet och utveckling av Medlingscentrums utbildningar. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med kommunikation, ledarskap och grupprocesser – och är en pedagogisk och lyhörd utbildare som skapar engagemang och trygghet i lärandet.