Kränkande särbehandling
Utbildning för HR
Förstå, förebygg och hantera kränkningar i arbetslivet.
Att hantera frågor om kränkande särbehandling och trakasserier är en viktig del av HR:s uppdrag – men det är också något som många känner sig osäkra kring. Var går egentligen gränsen mellan konflikt, kränkning och diskriminering? Och hur tar man ansvar på ett sätt som både är rättssäkert och skapar trygghet i organisationen?
Den här utbildningen ger era HR-specialister och -chefer en gedigen grund i vad lagen kräver, hur arbetsgivaransvaret ser ut och vilka psykologiska aspekter som kan spela in. Fokus ligger på att ge er kunskap och verktyg för att både förebygga kränkningar genom strukturer och kulturer – och för att hantera dem professionellt om något ändå inträffar.
Utbildningen ges på plats hos er eller digitalt och genomförs som en heldag, med möjlighet att anpassa upplägget efter era behov.

Intresserad av utbildningen?
Skicka en intresseanmälan så hör vi av oss inom kort.
Utbildningens innehåll – från arbetsmiljöansvar till konkreta åtgärder
Utbildningen ger HR en stabil grund att stå på i frågor som rör kränkande särbehandling, trakasserier och svåra arbetsmiljösituationer. Ni får kunskap om både juridiska krav och psykologiska faktorer – och verktyg som gör det lättare att agera.
Grundläggande lagar: Vi går igenom lagar och föreskrifter, definitioner av begrepp, samt hur detta kopplar till det organisatoriska och sociala arbetsmiljöansvaret och diskrimineringslagen. Vad är egentligen en konflikt, en kränkning eller en diskriminering – och vart går gränserna?
Riskfaktorer: Vi tydliggör organisatoriska riskfaktorer och hur arbetsgivare bör arbeta främjande och förebyggande för att undvika mer allvarliga tillbud. Vi tittar även på metoder för att fånga upp tidiga signaler – och diskuterar styrkor och svagheter i olika arbetssätt.
Hantering av situation: Hur gör man en första bedömning vid indikation på kränkning? Vilka psykologiska aspekter behöver HR ta hänsyn till? Vi går igenom hur man på ett rättssäkert, tryggt och etiskt sätt genomför interna utredningar samt hur kommunikationen kan hanteras internt.
Teori och diskussion: Utbildningen varvar teoretiska genomgångar med grupparbeten, diskussioner och verklighetstrogna case där deltagarna får träna på att göra egna analyser och bedömningar av konkreta situationer.
Efter utbildningen – trygghet i komplexa situationer
När utbildningen avslutas har er HR-funktion en gemensam grund att stå på för att kunna förebygga, identifiera och hantera kränkande särbehandling på ett professionellt och rättssäkert sätt. Med både juridiska och psykologiska perspektiv samt praktiska övningar i ryggen blir det lättare att agera när något händer – på ett sätt som stärker arbetsmiljön och ger trygghet till både ledning och medarbetare.
Utbildningen ger också HR ett gemensamt språk och en tydligare förståelse för gränsdragningar, ansvar och roller, vilket skapar bättre förutsättningar för ett hållbart arbetsklimat där problem fångas upp tidigt och hanteras med respekt.

Utbildare
-
Sandra Lindström
Sandra Lindström är legitimerad psykolog och organisationskonsult med bred erfarenhet av arbetsmiljöfrågor inom både offentlig och privat sektor. Hon har utbildat chefer och HR i frågor som rör organisatorisk och social arbetsmiljö, konflikter, kränkande särbehandling och diskriminering. Med en bakgrund inom bland annat psykiatri, elevhälsa och företagshälsa kombinerar Sandra teoretisk kunskap med praktisk förståelse för verksamheters utmaningar. Hon är även utbildad i faktaundersökning och har god kunskap om hur man utreder känsliga ärenden på ett rättssäkert sätt.
Läs vår guide om Kränkande särbehandling
Den här guiden hjälper dig som HR att förstå kränkande särbehandling på jobbet – och hur du kan agera på ett professionellt och rättssäkert sätt.